'

Zo maakt u de lekkerste zomerdrankjes met uw Quooker

Wist u dat u uw Quooker kunt gebruiken om zélf de heerlijkste zomerdrankjes te maken, op basis van thee? Theesommelier Kiona Malinka deelt haar tips.

Als er iemand veel van thee weet, dan is het theesommelier Kiona Malinka. En dan nog weet zij niet alles. ‘ Thee is zo complex. Dat komt omdat er zoveel soorten zijn en daarbinnen zoveel subvariëteiten. En dan telt de werkwijze van de boer ook nog mee, de grond waarin de theeplanten staan en het weer. Als het een droog seizoen was, proeft u dat terug in de thee.’
Kiona is per jaar vele maanden op reis. Dan rijdt ze met een jeep door de bergen van landen als Taiwan, Nepal of Japan, op zoek naar onontdekte theeplantages, waar ze exclusieve theesoorten inkoopt voor haar eigen theemerk: Crusio thee. Daar kunt u lekkere warme potten thee van maken, maar ook verfrissende zomerdrankjes!

Koude zomerdrankjes

Kiona: ‘In mijn koelkast staan altijd een paar kannen met verschillende ijstheeën, die ik gebruik als basis voor allerlei soorten zomerdrankjes. Voor een goede basis begint u met een sterke, Japanse, groene thee. U laat de blaadjes twee minuten trekken. Dat doet u in water dat eerst gekookt heeft en daarna is afgekoeld tot 80 graden. Dat bereikt u door het water uit uw Quooker eerst in een koud kannetje te laten stromen, alvorens u er de kan mee vult die u gaat gebruiken. Schep uw losse thee niet in een theezakje, maar laat de blaadjes los door het water dwarrelen. Dat geeft u de thee de kans om uit te zetten en zijn smaak los te laten. Na die twee minuten schenkt u de thee door een zeef, zodat de blaadjes achterblijven. De thee zet u in de koelkast. Na een paar uur heeft u een heerlijke, koele ijsthee die u ukunt gebruiken als basis voor de lekkerste drankjes.Voeg bijvoorbeeld verse muntbladeren, limoen en rietsuiker toe voor een zomerse mojito.

Wat u ook kunt doen is thee zetten van hibiscus en dat met een paar handenvol aardbeien en bessen in de koelkast plaatsen. Na een paar uur heeft u een verrassend en feestelijk drankje dat het goed doet als non-alcoholische cocktail op feesten en partijen. Voor een extra sprankeltje lengt u uw drankje aan met bruisend mineraalwater.’

Warme cocktail

Regenachtige zomeravond en zin in iets warms? Kiona heeft een goed alternatief voor de kant-en-klare zakjes ‘kaneelthee’ die u in de supermarkt vindt. Zet een thee van zwarte theeblaadjes en water dat direct uit uw Quooker komt. Voeg een kaneelstokje en verse kruidnagel toe. Laat twee minuten trekken, zeef, en kruip met een dekentje voor de open haard. Genieten!

IJsthee zonder wachttijd

Onverwacht bezoek op de stoep, maar een lege koelkast? Als u ijsklontjes in de vriezer hebt en thee in uw voorraadkast, bent u gered. Een instant ijsthee maakt u namelijk zo: u zet een pot warme thee zoals u dat gewend bent, en zeeft die uit boven een kan waarin u een stuk of twintig ijsklontjes gekiept hebt. Een heerlijke koele ijsthee is het resultaat, die u met wat citroen, limoen of fruit extra cachet geeft.