Tips om water te besparen in de keuken

Water, een essentiëel onderdeel van de keuken. We consumeren het, gebruiken het én verspillen het. We staan hier vaak niet genoeg bij stil. Toch, om het klimaat te sparen, moeten we allemaal een stapje terugnemen en ons bewuster worden van de keuzes die we maken.

We consumeren en verbruiken dagelijks water. Of het nu gaat over een glas plat of bruiswater, of een tas thee of koffie. We sleuren met flessen, koken er grote hoeveelheden van en als we teveel gekookt hebben, gieten we het gewoon weer weg. We gebruiken het om onze handen te wassen, de afwas te doen en onze planten water te geven. Het lijkt allemaal zo normaal. We denken er niet over na hoeveel water en energie we vaak verspillen. Toch is heel belangrijk om hier even bij stil te staan. Om u daarbij op weg te helpen, geven we 11 tips om water te besparen in de keuken.

1. Vaatwasser versus handwas

Wist u dat een vaatwasser vaak efficiënter is dan met de hand afwassen? Gemiddeld gebruikt u meer water als u met de hand afwast dan de hoeveelheid dat een vaatwasser verbruikt. Een vaatwasser verbruikt gemiddeld 13 liter, terwijl als u met de hand afwast u al 11 liter nodig hebt om uw wasbak te vullen en daarnaast vaak nog extra water verbruikt om af te spoelen en dergelijke. Zet de vaatwasser wel pas aan als deze volledig gevuld is. Let bij de aankoop van een nieuwe vaatwasser zeker op het energielabel. Zo kunt u naast water, ook energie besparen. 

2. Wast u toch met de hand af...

... laat dan zeker geen water lopen tijdens het afwassen. Vul een kom met water voor het afwassen, en een andere voor het afspoelen. Zo gaat er zo weinig mogelijk water verloren.

3. Kook in één pan

Eénpansgerechten zijn snel en makkelijk te bereiden, en beperken de afwas. Ook bijvoorbeeld groenten en aardappelen kunnen eenvoudig in één kookpot samen gekookt worden. Dit gaat verspilling van water én energie tegen.

4. Kook voedsel in een gepaste pan

Kies een maat die past bij het voedsel (en voornamelijk de hoeveelheid) die u gaat koken. Zo voorkomt u dat u teveel water aan de kook brengt.

5. Voedsel ontdooien

Gebruik geen water om voedsel te ontdooien. Verplaats het voedsel een dag op voorhand van de diepvries naar de koelkast. Zo is het de volgende dag ontdooid en klaar voor gebruik. Een extra voordeel: de koude die vrijkomt van het voedsel helpt uw ijskast met koelen, zo bespaart u dus ook energie.

6. Vang koud water op

Terwijl u wacht op warm water uit de leidingen, kunt u het koude water opvangen in een pot of gieter. Daarmee kunt u dan planten water geven, huisdieren voorzien van drinkwater enz.

7. Pro tip: installeer een Quooker COMBI(+) reservoir

Dit reservoir zal koud leidingwater mengen met het kokend water uit het reservoir om zo de keuken van warm water te voorzien. Hierdoor verliest u nooit meer koud water terwijl u wacht op warm water.