Keuken kopen? Dit is waar u op moet letten.

Een nieuwe keuken uitzoeken is een feestje. Al kan het u ook gaan duizelen van al die grote en kleine keuzes. Tegels, beton of marmoleum? Een Quooker of een keukenboiler? We helpen u op weg.

Het begint meestal bij fantaseren. Van een groot kookeiland, bijvoorbeeld, waar uw vrienden zich straks borrelend omheen scharen terwijl u in de pannen roert. Van veel ruimte om uw voorraad op te bergen. Van nieuwe apparatuur, waarmee u in een handomdraai de lekkerste schotels op tafel tovert. Die fantasieën vormen de basis voor het ontwerp van de nieuwe keuken, samen met de keukenstijl die aansluit bij uw smaak. Maar dan. Dan begint het echte werk pas echt. En dat bestaat meestal uit passen, meten, kiezen en (bij een beperkt budget) helaas ook: schrappen. Tips om tot een goed resultaat te komen:

Meten is weten
Wist u dat er zoiets bestaat als ‘de ideale werkdriehoek’? Deze wordt bepaald door de afstand tussen kookplaat, spoelbak en koelkast. Als de zijden van die driehoek samen langer zijn dan tien meter, moet u veel lopen in de keuken. Komtu onder de acht meter uit? Dan loopt u elkaar al snel voor de voeten. Streef dus naar een afstand tussen acht en tien meter. Zorg dat de afstand tussen kookplaat en spoelbak niet groter is dan twee meter, want dit is een route die u vaak zult afleggen. Maar pas op: de afstand tussen die twee mag ook weer niet te klein zijn, want dan komt u ruimte te kort naast uw kookplaat. En daar wilde u net al uw te grillen groentes neerzetten.

Denk ergonomisch
Hoe kunt u uw keuken zo inrichten, dat alles op een logische plek ligt en u niet constant hoeft te bukken? Breng in kaart welke apparaten u het meest gebruikt. Plaats die op ooghoogte. Bent u lang? Overweeg een hoger aanrecht.

Let op veiligheid
Waar gewerkt wordt met hoge temperaturen, is veiligheid een ding. Zéker als er kleine kinderen rondlopen, is het opletten geblazen. Kleine aanpassingen kunnen veel verschil maken. Kies voor een Quooker in plaats van een waterkoker of fluitketel. Die staat vast op het aanrecht en kan niet omkukelen. Plaats de gaspitten net wat dieper in het aanrecht liggen, waardoor de kleinste kinderhandjes er niet bij kunnen. Ook een oven op ooghoogte en zelfsluitende kastjes kunnen de kans op ongelukken voorkomen.

Wat vindt u mooi?
U begint waarschijnlijk met plaatjes verzamelen. Pinterest is een ideaal hulpmiddelom alle inspiratie die u online opdoet, te bewaren. Door alles wat u mooi vindt te pinnen, ontstaat er een soort moodboard. U krijgt steeds duidelijker welke stijl u bevalt. Waarschijnlijk doet u ook alvast wat praktische ideeën op.

Wat wilt u allemaal kunnen doen in de keuken?
Stel uzelf de vraag hoe jullie leven. Wat zijn de meest hectische momenten van de dag? Wordt er elke dag gekookt? Is daar veel tijd voor of zou u graag wat hulpmiddelen hebben? Doet u vaak boodschappen? Heeft u veel voorraadruimte nodig? Is de keuken ook een ontmoetingsplek? Nodigt u vaak mensen uit? Als u op al dit soort vragen antwoord hebt gevonden, bent u al iets dichter bij uw gedroomde keuken.

Schep ruimte
Veel kastruimte en mooie apparatuur is handig, maar niets is zo waardevol als voldoende werkruimte. Die creëert u door het aanrecht zo leeg mogelijk te laten. Zo min mogelijk apparaten, dus! Zorg dat de spoelbak niet te dicht op het kookfornuis zit. Creëer extra plek voor snijden, schillen, hakken en choppen met een uitschuifbaar werkblad. Zodat u straks in alle vrijheid uw preitje snijdt en uw pompoen hakt, terwijl uw huisgenoot het deeg uitrolt.

Doe materiaalkennis op
Als u de indeling van de nieuwe keuken weet, is het tijd om keuzes te maken voor materialen. Misschien bent u geneigd u te laten leiden door wat u mooi vindt en het budget, maar verdiep u ook in de eigenschappen van materialen. Een natuurstenen aanrechtblad is prachtig, maar ook poreus, waardoor vocht makkelijk binnendringt. Een kring van een glas rode wijn kan voor altijd zichtbaar blijven. Momenteel ziet u veel betonnen vloeren. Erg mooi, maar ook hier geldt dat vocht er makkelijk in trekt. Een alternatief is marmoleum. Superpraktisch, duurzaam en helemaal van nu.

Keukenboiler of Quooker?
Tegenwoordig is het een standaardvraag van de meeste keukenbouwers: wilt u een Quooker of een ‘gewone’ kraan in uw nieuwe keuken? Die vraag is al makkelijker te beantwoorden als u weet waar het warme water vandaan moet komen. Van een keukenboiler? Of een CV-ketel die zich op meer dan zes meter van de kraan bevindt? Dan zal het langer duren voor er warm water uit uw kraan komt. Een Quooker met COMBI(+)-reservoir biedt dan uitkomst. Deze levert niet alleen kokend water (100°C), maar ook direct koud en warm water (50-65°C), de COMBI+ zelfs onbeperkt. Hiermee bespaart u water én energie. Wie een eigen huis bouwt, hoeft dus niet eens een warmwaterleiding aan te leggen. Dat scheelt veel werk!