'

Rode ui-vijgenchutney

In samenwerking met Jamie Magazine is het recept voor deze heerlijke vijgenchutney ontwikkeld. Serveer deze vijgenchutney op toast met een lekker stukje kaas. Hij is in 45 minuten klaar, maar met een Quooker zelfs in 35 minuten.

Wat heb je nodig?

Ingrediënten voor 2 potten (á 225 gram)

  • 400 g gedroogde vijgen
  • 1 el olijfolie
  • 2 rode uien, gepeld, in dunne ringen
  • 3 el donkere basterdsuiker
  • 4 kruidnagels
  • 6 peperkorrels
  • 1 el rodewijnazijn
  • handvol gepelde walnoten, grof gehakt (optioneel)
  • toast, blauwe kaas en verse vijgen (optioneel), voor erbij

Bereidingswijze

Doe de vijgen in een kom en voeg zo veel kokend water toe tot ze onderstaan. Week ze zo’n 10 minuten, of tot ze zacht zijn.
Verhit ondertussen de olie in een koekenpan op middelhoog vuur, voeg de uienringen toe en bak ze in ongeveer 10 minuten zacht. Strooi de suiker erover en roer tot-ie oplost.

Laat de vijgen uitlekken, snijd ze in stukjes en voeg ze toe aan de ui samen met de kruidnagel, peper en azijn. Giet er 150 ml kokend water bij en voeg eventueel de walnoten toe. Breng het geheel aan de kook, draai dan het vuur laag en laat zo’n 10 minuten zachtjes koken. Steriliseer intussen de potjes: doe ze in een grote pan (of kom) en vul die met kokend water. Haal ze er na 10 minuten uit en laat ze ongeveer 10 minuten drogen.

Schep de chutney direct van het vuur in de gesteriliseerde potten. Serveer met toast, kaas en verse vijgen of bewaar de chutney zolang in de koelkast (4 weken houdbaar).