Gestoomde dumplings met zoete chili-dipsaus

In samenwerking met Delicous magazine.

Wat heb je nodig?

voorgerecht of hapje ( 4-6 personen)

  • 5 cm gember, geschild
  • 1 teen knoflook, gepeld en in stukken
  • 300 g varkenslapjes, in blokjes
  • 2½ tl ketjap manis
  • 2 tl (rijst)azijn
  • 1 bosje koriander, grof gesneden
  • snufje chilivlokken
  • 3 bosuitjes, in dunne ringen
  • ± 20 gyoza of wontonvellen, ontdooid*
  • 4 el zoete chilisaus

    ook nodig; pan met stoommandje

Bereidingswijze

Rasp 1/3 van de gember voor de saus. Snijd de rest in stukken. Pureer de knoflook en stukken gember, voeg het vlees, ketjap, 1 tl azijn, 2/3 van de koriander, chilivlokken en 2/3 van de bosuitjes toe. Pulse vrij fijn, maar niet helemaal tot puree. Breng op smaak met wat zout en zwarte peper.
Bewaar de deegvellen onder een theedoek, zodat ze niet uitdrogen.
Leg telkens een wontonvel op je hand en leg er een kleine eetlepel vulling op. Plooi het wontonvel rond de vulling, zodat het een geplisseerd buideltje wordt, en draai en knijp de bovenkant dicht. Bewaar tot gebruik onder een theedoek. Stoom de dumplings afgedekt in een pan met stoommandje in ± 5 min. gaar.
Meng intussen de chilisaus met de geraspte gember en de rest van de azijn. Doe in een kommetje met wat van de bosui.
Geef de dumplings met de saus en bestrooi ze met wat extra bosui en koriander. 
*Diepvries wonton- en gyozavellen zijn te koop in de ruim gesorteerde supermarkt of bij de Aziatische supermarkt. Voor deze dumplings kun je beide soorten deeg gebruiken, maar knip vierkante velletjes met een schaar bij tot een rondje.