Plant u een nieuwe keuken te zetten? Wij maken uw werk gemakkelijker
De start
Een nieuwe keuken zetten is een vrij lang proces en er zijn veel dingen om op te letten. U kan opteren om zo veel mogelijk zelf te doen of juist het hele project uit handen te geven. Wat u ook kiest: uw keukenproject vereist een goede planning. Gelukkig zijn wij er, om u hierbij te begeleiden. We hebben het beste advies van experts verzameld, en geven u een gids mee waarvan we hopen dat deze u zal helpen met de realisatie van uw keukendroom.
6 valkuilen om te vermijden bij het plannen van uw keuken
Met een groot aantal beslissingen over groot en klein, is het plannen van uw keuken een gecompliceerde taak die zowel ontmoedigend als zelfs volledig verlammend kan lijken. De keuken is een grote investering en moet lang meegaan. U moet jarenlang leven met de resultaten van uw beslissingen.
De algemene fout die veel mensen maken bij het plannen van een nieuwe keuken is dat ze te veel nadruk leggen op het ontwerp en moeite hebben om de functionaliteit van de keuken in de planning te overwegen.
Het inrichten van een keuken is ingewikkeld en het risico op het maken van fouten kan velen ervan weerhouden om aan de slag te gaan. Hier presenteren we veelgemaakte fouten, zodat u ze kunt vermijden.
Mooi design en goede functionaliteit hoeven elkaar niet uit te sluiten, maar soms worden klanten verliefd op een designelement dat praktische uitdagingen in de keuken met zich meebrengt. Daarom zetten we de 6 grootste valkuilen op een rijtje:
1. Overal lades
Hoewel lades zeer praktisch zijn, geldt dit niet overal. Bijvoorbeeld vazen of andere objecten zijn vaak te groot om in lades te passen. Daarom heeft een keuken ook kasten nodig. Grote, brede lades van 120 cm zijn prachtig en geven een stijlvol design, maar ze nemen ook veel ruimte in beslag wanneer ze worden uitgetrokken. Veel mensen willen graag brede lades onder de kookplaat hebben, maar elke keer als u iets nodig heeft uit de lade, moet u een paar stappen teruggaan en uzelf verwijderen van het werk op de kookplaat. Zo is het dus aangeraden om op plaatsen in de keuken waar u vaak staat en aan het werk bent, gewoon kasten te plaatsen.
2. Te weinig aanrechtruimte
Vaak wordt onderschat hoeveel ruimte er nodig is naast de kookplaat en gootsteen. Daarom is er bij voorkeur aan beide kanten voldoende ruimte voorzien. Dit is vooral een uitdaging in kleine keukens of als u werkplekken op een kookeiland wilt verzamelen. Dan moet het kookeiland minimaal 340 cm lang zijn.
3. Verzamelaarsneiging
Velen hebben de neiging om alles te bewaren, van gebruikte roomijsdozen tot lege jampotten en kopen voortdurend nieuwe keukengadgets. Dit alles neemt ruimte in beslag. Men denkt er vaak aan om het servies in de planning op te nemen, maar onderschat hoeveel meer ruimte er nog voorzien zou moeten zijn.
4. Keukenapparatuur
We willen graag zowel een gewone oven, stoomoven, microgolfoven, koelkast en vriezer, en bij voorkeur nog meer apparaten in de keuken. Deze staan bij voorkeur ook nog eens allemaal naast elkaar. Dan is er weinig ruimte voor de hoge kasten. Houd rekening met uw behoeften en of het mogelijk is om de apparaten in plaats daarvan op elkaar te plaatsen of te kiezen voor combi-apparaten.
5. Slijtage
Vaak laten we ons verleiden door design maar letten we minder op de materialen waaruit de elementen gemaakt zijn. Bijvoorbeeld een keukenblad krijgt elke dag opnieuw veel te verduren. Ook kasten worden dagelijks meermaals geopend en opnieuw gesloten. Let dus bij de keuze van uw keuken ook op de materialen waaruit de belangrijkste items vervaardigd zijn om snelle slijtage te voorkomen. Greeploze keukenkasten bijvoorbeeld kunnen er heel verzorgd uitzien, maar kunnen sneller slijten en veel onderhoud vragen, houdt hier ook rekening mee bij het maken van uw keuze.
6. Onpersoonlijke keuken
Het is niet voldoende om de prachtige keukenelementen te kopen die u ergens heeft gezien. Uw nieuwe keuken heeft ook lampen, vazen en kunst aan de muren nodig om er net zo goed uit te zien. Zorg altijd voor een persoonlijke toets in uw keuken, zodat u zich hier helemaal thuis kan voelen.
Visualiseer met een keukenprogramma
Voordat u met zekerheid kunt bepalen hoe uw nieuwe keuken eruit komt te zien, is het belangrijk dat u de tijd neemt om te meten hoeveel ruimte u echt beschikbaar heeft in de keuken. Vergeet niet om rekening te houden met de elementen in de ruimte die niet verplaatst kunnen worden, zoals bijvoorbeeld ramen en deuren. Het is een goed idee om uw toekomstige keuken al eens zelf te ontwerpen, omdat u zich dan bewust wordt van zowel de beperkingen als de mogelijkheden van de ruimte. Het is tijdens dit proces dat u erachter komt hoe hoog de keukenkasten kunnen zijn ten opzichte van het plafond, voor hoeveel kasten er ruimte is voordat ze de deur raken of hoe diep te kasten kunnen komen ten opzichte van de andere meubels in de ruimte.
De meeste keukenbedrijven bieden de mogelijkheid aan om zelf uw keuken gratis te ontwerpen, dankzij een 3D keukenplanner op de website. Deze online tool kan u gemakkelijk vinden door 'keukenplanner' in te typen in uw zoekbalk. Zo gaat u eenvoudig zelf aan de slag.
Checklist voor keuken aankopen
Om uw vooruitgang bij te houden, zijn checklists een hulpmiddel van onschatbare waarde. Uw keukenproject kent verschillende fases en u kunt in principe voor elke van deze fasen een checklist maken.
De omvang van het keukenproject kan variëren, afhankelijk van eht werk en de voorbereiding die nodig is. Sommigen willen muren slopen, anderen willen nieuwe sanitairinstallaties en geen twee keukens zijn hetzelfde. Daarom is het moeilijk om een algemene checklist te maken voor de daadwerkelijke constructie van uw keuken.
In de aankoopfase moeten de meeste keukenkopers echter dezelfde stappen doorlopen, daarvoor hebben we volgende vragen opgesteld om u op weg te helpen:
- Wat waardeert u vooral aan uw huidige keuken?
- Wat zou u anders willen doen?
- Zijn er apparaten die u wilt hergebruiken in uw nieuwe keuken?
- Hoeveel mensen moeten tegelijkertijd in de keuken kunnen werken?
- Moet er een eethoek voorzien zijn, en zo ja, voor hoeveel personen?
- Zijn er speciale details die zeker moeten meegenomen worden in de nieuwe keuken?
- Wat wilt u zeker niet in uw nieuwe keuken?
- Wat bent u van plan om zelf te doen en welke taken wilt u uitbesteden?
Er zijn verschillende checklists op het internet en u kunt uw eigen lijst volledig personaliseren door er meerdere te combineren. Door verschillende checklists te vergelijken, kunt u gemakkelijk voorkomen dat u iets over het hoofd ziet.
Professionele hulp bij het plannen van uw nieuwe keuken
Afhankelijk van uw mogelijkheden, tijd en budget kunt u ervoor kiezen om meer of minder betrokken te zijn bij de planning en opbouw van uw keuken. Er zijn veel professionals die u met zowat alles kunnen helpen, tegen betaling. Aan het begin van het proces kan het een goed idee zijn om het advies van een architect in te winnen. Deze kan u inspiratie en ideeën bieden voor keukenoplossingen waar u misschien nog niet aan gedacht had. Als het gaat over een groter project kan het ook nuttig zijn om een architect of keukenbouwer het proces te laten leiden. Ook als u bijvoorbeeld een muur zou willen verwijderen kan de expertise van een expert nuttig zijn. Bij de keukenwinkels zelf kan u natuurlijk ook terecht voor hulp en begeleiding bij het gehele keukenproject.
U kunt ervoor kiezen om al het werk zelf te doen, professionals in te huren voor sommige taken uit te voeren of het volledig over te laten aan professionals. Hier moet u zelf kijken hoeveel tijd u beschikbaar heeft en wilt besteden aan uw keukenproject, en of dit in lijn is met uw budget.
Zelfs als u met een keukenbouwer werkt, is het belangrijk op te merken dat u waarschijnlijk een aantal dingen zelf moet doen, tenzij u anders bent overeengekomen met de installateur. In de regel moet u er zelf voor zorgen dat:
- de oude keuken werd gesloopt en de werkruimte vrij werd gemaakt
- u heeft geïnformeerd over vloerverwarming of andere installaties waarvan de installateur op de hoogte moet zijn
- een erkende elektricien de stopcontacten heeft geïnstalleerd zodat de apparaten kunnen worden aangesloten. Alle stopcontacten en voorzieningen voor verlichting moeten in orde zijn
- alle HVAC-installaties correct zijn gepositioneerd te opzichte van uw nieuwe keukenelementen
- de vloer bedekt is zodat de installateur deze niet kan beschadigen
- alle schilder- en metselwerken in de keuken voltooid zijn, zodat de nieuwe keukenelementen niet kunnen worden beschadigd
Als u besluit om professionele hulp te gebruiken, moet u ook overwegen hoeveel bedrijven zullen deelnemen aan het keukenproject. Het kan tijdrovend zijn om veel verschillende professionals te coördineren. in de regel zijn hun taken onderling afhankelijk en communiceren ze vaak niet over de uitvoering van de taken. U bent zelf verantwoordelijk voor de logistiek.
Hoe het zelf te doen
Heeft u een niet gerealiseerd potentieel as vakman of det uw budget geen professionele keukenhulp? Dan kunt u ervoor kiezen om het zelf te doen. Ontdek uw innerlijke klusjesvrouw/-man! Het voordeel hiervan is dat u, naast geld besparen, volledige controle heeft over het proces.
Goed begonnen is half gewonnen
Voordat u begint met het monteren en installeren van de keukenelementen, is het aangeraden dat u klaar bent met schilderen, het plaatsen van vloeren en voorbereidende elektrische en sanitaire werken. Zorg voor een gedetailleerde keukentekening en montage-instructies, zodat u altijd weet wat de volgende stap is. Controleer of uw gereedschapskist alles bevat wat u nodig heeft voordat u in het project duikt. We raden volgende basisuitrusting aan:
- Elektrische schroef-/boormachine
- Vouw-/lintmeter
- Hamer
- Schroevendraaiers (plat en kruis)
- Hoekmeter
- Waterpas
- (Decoupeer)zaag
- Houtlijm
- Voegpistool + siliconen
- Diverse afstandhouders
Ophalen van de keuken
Zodra de voorbereidingen voltooid zijn, is het eerstvolgende item op de lijst het ophalen van de keukenelementen. Zoek een voertuig of aanhangwagen die uw nieuwe keuken veilig naar uw huis kan vervoeren. Vergeet geen sterke helpende hand mee te nemen.
Stockage van items
Nu de keukenelementen in huis zijn, moet u controleren of u alle elementen heeft. We adviseren om de verschillende keukendelen binnenshuis op te slaan bij kamertemperatuur en normale luchtvochtigheid. Het is een goed idee om de kasten te leggen in de volgorde waarin ze zullen worden gemonteerd. Zorg ervoor dat u een volledig overzicht heeft en volg altijd de installatie-instructies.
Alles klaar, monteren maar
Zodra de elementen aanwezig en klaargelegd zijn, kan u uw nieuwe keuekn beginnen monteren. Voordat u hieraan begint, kan u best de keukenelementen op de muur tekenen. Dit geeft een overzicht van waar wat komt te staan en weet u zeker dat alles zal passen. Als u een kookeiland gaat zetten, is eht essentieel dat de fundering in orde is. Als deze onstabiel of niet vlak is, staat de keuken scheef.
Monteer de kasten naast elkaar, zoals ze komen te staan. Houd er rekening mee dat de voorkanten van de kasten op één lijn moeten liggen voordat u de elementen bevestigt. Als u meerdere hoge kasten hebt gekocht voor uw nieuwe keuken, zet ze dan in elkaar en monteer vervolgens de vrije kant van de kastromp. Lades, schuiven en deuren hoeft u nog niet te monteren.
Tijd voor het aanrecht
Nu u de kasten op hun plaats heeft gezet, kunt u zich concentreren op het aanrecht, de gootsteen en de toestellen. Zorg ervoor dat het werkblad perfect past voordat u deze monteert. Vergeet ook niet dat u het werkblad moet hebben voorbereid voor installatie van bijvoorbeeld de gootsteen en een kookplaat.
Laden, planken en handgrepen
Zodra kasten, toestellen en werkbladen geplaatst zijn, kunt u beginnen met het installeren van laden, planken en kastdeuren. Volg de installatie-instructies bij het installeren van laden en installeer deze bij voorkeur voordat u planken en kastdeuren bevestigd. Zodra dit is gebeurd, kunt u handgrepen aan de voorkanten plaatsen en uw nieuwe keuken uitrusten met opbergoplossingen, zoals bijvoorbeeld bestekladen en kruidenrekjes.
Maak een roadmap
Er is zoveel om bij te houden bij het plannen van uw nieuwe keuken. En dat geldt zowel als u kiest voor professionele hulp of om alles zelf te doen. Taken moeten worden gecoördineerd, gedelegeerd én uitgevoerd. Structuur is het sleutelwoord als u het keukenproject vlot wilt laten verlopen. Daarom is het een goed idee om een uitgebreid stappenplan te hebben voor uw nieuwe keuken.
Stel uzelf de volgende vragen:
- Welke taken moeten worden uitgevoerd?
- Wie gaat het doen?
- Wie is er verantwoordelijk voor dit deel?
Bedenk dat veel taken vaak van elkaar afhankelijk zijn. Voordat de kueken kan worden gemonteerd moeten bijvoorbeeld elektrische en sanitaire installaties voor apparaten, gootsteen en afvoer worden geregeld. Met een goede roadmap voorkomt u onaangename verrassingen en komt u veilig aan de finish.
We wensen u alvast veel succes bij het realiseren van uw keukendroom!