Mei plasticvrij 2024

'Mei plasticvrij is een bewustwordingscampagne over de impact van onze plastic comsumptie op het milieu. Het opzet is simpel: allemaal samen één maand ons gebruik van wegwerpplastic verminderen.'

We zijn ons zeer bewust van het feit dat ons plasticverbruik een negatieve invloed heeft op het milieu. Daarom maken we van deze maand gebruik om ons plasticverbruik onder de loep te nemen en zo veel mogelijk te verminderen. De goede gewoontes die we deze maand creëren, nemen we uiteraard de rest van het jaar mee.

Bij Quooker hechten we veel belang aan duurzaamheid. Zo zetten we ons in voor betere werkomstandigheden in de keten, dragen we bij aan de energietransitie, ondernemen we acties voor het klimaat en proberen we drinkwater- en grondstofschaarste elders in de wereld tegen te gaan. Middels de duurzaamheidsstrategie van Quooker dragen we met name bij aan 4 van de 17 duurzaamheidsdoelstellingen die door de Verenigde Naties zijn opgesteld. 


Dag 1

Enkele Quooker-collega's gaan deze maand samen de uitdaging aan om hun plasticverbruik sterk te verminderen. We bespreken waar wij tegenaan lopen en delen onze tips met elkaar. 

Het moeilijkste aan mei plasticvrij, zoals bij de meeste uitdagingen, is beginnen. Het vereist dat we onze dagelijkse routines onder de loep nemen, onze grootste bronnen van plasticgebruik identificeren en alternatieven vinden die in lijn liggen met onze milieuwaarden. Om deze overgang te vergemakkelijken, volgen hier enkele praktische tips om u op weg te helpen:

1. Stel uzelf enkele vragen: Begin met introspectie over uw huidig plasticverbruik. Zijn er specifieke producten of gewoontes die het meest bijdragen aan uw plastic afval? 
Beoordeel daarnaast welke stappen u al neemt om plastic in te ruilen voor betere alternatieven. 
Door deze vragen krijgt u meer inzicht in waar uw uitdagingen zullen zitten alsook aantonen dat u al goed op weg bent.  

2. Evalueer alternatieven: Eens u weet waar uw huidig plasticverbruik zich situeert, onderzoek dan alternatieve opties dit te verminderen. Het is echter essentieel om deze alternatieven ook te onderzoeken. Niet alle alternatieven zijn gelijk en sommige kunnen verborgen milieukosten met zich meebrengen. Glasverpakkingen lijken bijvoorbeeld een beter alternatief voor plastic, maar hebben hun eigen milieuproblemen, zoals hogere transportemissies. Glas voor enkelvoudig gebruik is bijvoorbeeld veel milieubelastender dan plastic. Als het glas wel meervoudig gebruikt wordt, kan dit wel een beter alternatief zijn. Weeg daarom de voor- en nadelen van elk alternatief af voordat u overstapt.

3. Overweeg om uw huidige gewoontes aan te passen: Het veranderen van onze gewoontes is vaak het meest uitdagende aspect van het verminderen van plastic gebruik. Vraag uzelf af welke veranderingen u bereid bent te maken om uw plastic voetafdruk te minimaliseren. Of het nu gaat om het meenemen van een herbruikbare waterfles, het kiezen voor verpakkingsvrije producten, of het kiezen om te winkelen bij zero-waste winkels, identificeer uitvoerbare stappen die aansluiten bij uw levensstijl en waarden.

4. Doe onderzoek: Er zijn veel nuttige websites en social media pagina's die u kunnen helpen met handige tips. De website en/of Instagrampagina van Mei Plasticvrij zelf is bijvoorbeeld een goede om mee te starten: jouw actieplan — Mei Plasticvrij

5. Aarzel niet om hulp te vragen: De overgang naar een plasticvrije levensstijl kan overweldigend zijn, vooral als u niet zeker weet waar u moet beginnen of als u onderweg tegen uitdagingen aanloopt. Aarzel niet om vrienden, familie of online gemeenschappen om steun en advies te vragen. Het delen van ervaringen en tips kan twijfels wegnemen en inspiratie geven om u te blijven inzetten voor uw doelen.

Laten we hiermee afsluiten: laat uw doel vooruitgang zijn, niet perfectie. Vier elke kleine overwinning en leer van tegenslagen onderweg.


Water drinken we al lang niet meer uit plastic flessen. Met een CUBE hoeft u namelijk geen plastic flessen meer te kopen, die u vervolgens zou moeten koelen in de koelkast. In plaats daarvan maakt u gebruik van een zeer zuinig gekoeldwaterreservoir onder in uw keukenkast en herbruikbare CO2-cilinders.