Waarom we best water van de kraan drinken

We staan er vaak niet bij stil, maar het drinken van flessenwater heeft een zeer grote impact op het milieu. Kraanwater daarentegen heeft veel minder impact op het milieu, is goedkoper en voldoet ook aan strenge eisen.

Het drinken van water uit de kraan heeft veel voordelen

Impact op het milieu

Wist u dat... De grootste impact van flessenwater niet te zoeken is bij de fles zelf maar in het transport ervan?
Het produceren van een fles, is uiteraard belastend voor het milieu. Hiervoor zijn grondstoffen nodig en komen er broeikasgassen vrij. Vaak gaat het daarnaast ook over 'single-use plastic' dat na gebruik meteen op de afvalberg terechtkomt. Hier denken we wel eens over na. Waar we echter minder vaak bij stilstaan, is het transport van deze flessen. Eerst moeten ze van de bron naar de winkel vervoerd worden om vervolgens nog eens van de winkel tot bij ons thuis te komen. Hierdoor wordt 80% van de totale boeikasgasuitstoot door waterverbruik in Vlaamse huishoudens veroorzaakt door het gebruik van flessenwater. Dit terwijl flessenwater maar 0,4% van de totale waterconsumptie in Vlaamse gezinnen inneemt. 

Kraanwater stroomt rechtstreeks van de zuiveringsinstallaties via waterleidingen naar u thuis. Bij dit transport is er geen uitstoot van broeikasgassen. 

Bespaar geld

Het spreekt voor zich dat het drinken van kraanwater u ook geld uitspaart. Reken even met ons mee: gemiddeld kost 1 fles (1l) plat water 0,68 euro en 1 fles (1l) bruiswater 0,67 euro. Een liter kraanwater kost gemiddeld 0,0077 euro. Indien u een Quooker CUBE aangeschaft heeft, betaalt u 60 euro voor 4 CO2 cilinders, die elks goed zijn voor 60 l bruiswater. Dit komt neer op een kost van 0,25 euro per liter bruiswater. Daarnaast dient ook jaarlijks uw filter t.w.v. 60 euro vervangen te worden. Drinkt u dagelijks 1l plat water en 1l bruiswater, dan komt uw dagelijkse kost aan flessenwater op 1,35 euro per dag. De prijs voor hetzelfde drinkwater (met Quooker CUBE) komt voor 1 dag op 0,43 euro. Dit is een dagelijkse besparing van 0,92 euro. Jaarlijks bespaart u zo 335,88 euro. Zo heeft u op minder dan 4 jaar tijd uw CUBE terugverdient en geniet u alle dagen goedkoop water, dat ook nog eens goed is voor het milieu. 

Een gemiddeld gezin van 4 personen drinkt dagelijks 3 glazen (250 ml) plat water en 10 glazen bruiswater. Dit gezin kan met een Quooker CUBE op jaarbasis 27,35 kg PET en 587,87 euro besparen. De terugverdientijd van de CUBE is dan slechts 2,04 jaar.

Strenge eisen

'Water bestemd voor menselijke consumptie moet altijd gezond en schoon zijn. Het moet voldoen aan de wettelijke kwaliteitseisen voor drinkwater' - Vlaamse milieumaatschappij.
Onder de term 'water bestemd voor menselijke consumptie' verstaan we al het water dat thuis uit de kraan komt. Dit wil zeggen het water dat we gebruiken om te douchen, af te wassen, voeding te bereiden en ook van de kraan te drinken. Dat dit water voldoet aan strenge eisen is zeer belangrijk voor onze gezondheid maar ook voor persoonlijke hygiëne. Personen met een verminderde weerstand bijvoorbeeld, zijn zeer gevoelig aan verontreinigd water. Daarom zien de waterbedrijven nauwgezet toe op de kwaliteit van het geleverde water. 

Drinkt u graag gefilterd water?

Met een Quooker kraan in de keuken haalt u in een handomdraai gefilterd water uit de keukenkraan. Kies voor een Quooker systeem met toevoeging van de CUBE om altijd 100°C kokend, gekoeld en gefilterd plat- en bruiswater bij de hand te hebben. Dit bespaart niet enkel plaats en tijd, maar ook een hele hoop afval en energie. Doe de bespaarcheck om te weten hoeveel u kunt besparen. Drinkt u liever ongekoeld gefilterd water? Dan kunt u kiezen voor de Cold Water filter. Hiermee serveert u heerlijk gefilterd water op leidingtemperatuur, recht uit de kraan.