Klein Zoersel te Malle: Culinair genot omgeven door prachtige natuur

"We vinden sowieso dat elk personeelslid in een horecazaak, zowel zaalmedewerkers als keukenpersoneel, met duurzaamheid bezig moet zijn. Zo niet, ben je sowieso al fout bezig." 

Het concept van Klein Zoersel

Klein Zoersel is een restaurant/brasserie gelegen te Malle. ‘Op deze locatie proberen wij iedere gast te verwennen met lekker vers eten, een goed gevulde wijnkelder en vriendelijke service.’ Het concept is simpel: voor elk wat wils, jong of oud, rijk of arm, er is altijd iets te vinden. Wat Klein Zoersel onderscheidt van andere restaurants in de omgeving, is het prachtige terras met een weids uitzicht op de natuur. Vooral wanneer de fontein in de vijver aanstaat, biedt het terras een rustige en gezellige sfeer om te genieten van een maaltijd, zonder dat het te formeel aanvoelt.

Duurzaamheid bij Klein Zoersel

Het restaurant draagt duurzaamheid hoog in het vaandel. "We vinden sowieso dat elk personeelslid in een horecazaak, zowel zaalmedewerkers als keukenpersoneel, met duurzaamheid bezig moet zijn. Zo niet, ben je sowieso al fout bezig." aldus het team. Deze mindset is duidelijk merkbaar in het restaurant.

Sinds kort beschikt Klein Zoersel over een eigen serre waarin zoveel mogelijk kruiden en bloemen worden gekweekt voor gebruik in de keuken. Zo hoeft het restaurant niet meer alles aan te kopen en zijn er telkens verse kruiden aanwezig. Voor het aankopen van verse producten die niet zelf gekweekt kunnen worden, wordt de keuze gemaakt om te werken met lokale handelaars. Eén voorbeeld hiervan is de samenwerking met een kleine speler die kressen kweekt in zijn eigen kelder, in plaats van in grote, energie-intensieve serres. Deze samenwerkingen bevorderen niet enkel de lokale economie en de versheid van producten, maar zorgt ook voor persoonlijk contact met leveranciers. Dit contact versterkt de mogelijkheid om telkens met seizoensgebonden producten te werken.

Een ander voorbeeld van lokaal en duurzaam te werk gaan, is het aankopen van vis. Er wordt voornamelijk gewerkt met vis uit de Noordzee, in plaats van exotische opties. Dit garandeert een lagere ecologische afdruk en benadrukt de kwaliteit van lokale producten. 

Niet enkel lokale sourcing is belangrijk, maar ook op het verminderen van de afvalberg wordt gelet. Zo wordt bijvoorbeeld elk deel van de vis gebruikt: het haasje wordt geserveerd met een krokantje gemaakt van het vel en de graten vormen de basis van een verse visbouillon. Ook groenteresten kunnen gebruikt worden voor een groentebouillon of een crème.

De Quooker draagt bij aan de duurzame missie van Klein Zoersel. Het apparaat is ideaal voor het snel blancheren van groenten of het maken van delicatere gerechten, en het verbruikt minder water en elektriciteit dan traditionele methoden.

Conclusie

Klein Zoersel in Malle biedt een unieke gastronomische ervaring die u dichter bij de natuur brengt. Van een eigen serre en een seizoensgebonden menu, tot het gebruik van lokale producten en een rustgevend terras met uitzicht op de weiden: duurzaamheid en gastronomie worden hier samen één. Het restaurant zet een hoge standaard voor duurzaamheid in de horeca.