Fine Fleur te Antwerpen: toewijding aan duurzaamheid in fine dining

Bij het opstellen van een nieuw menu wordt er gekeken naar de beschikbaarheid en het gebruik van seizoensgebonden producten. De seizoenen zijn door het weer wat door elkaar heen gegaan," merkt het team op, "maar we houden er wel rekening mee en gebruiken producten van de tijd."

Het concept van Fine Fleur

Fine Fleur, gelegen in het hart van Antwerpen, net naast de botanische tuin, is een fine dining restaurant met één Michelinster op hun naam. ‘Fine Fleur is een ode aan finesse. Verwacht een elegante stijl van koken, aandacht voor de kleinste details én buitengewone smaaksensaties. Maar ook een toegankelijke en intieme fine dining setting op een bijzondere en historische locatie.’

Duurzaamheid bij Fine Fleur

Gezien de ligging in het stadscentrum is het moeilijk om veel voor de hand liggende methodes voor duurzaamheid toe te passen. Bijvoorbeeld een eigen moestuin aanleggen kan hier niet. De ligging naast de botanische tuinen geeft dan wel weer mogelijkheden. Zo kan er in de lente bijvoorbeeld in desserts gebruik gemaakt worden van verse vlierbloesem die geplukt wordt in de tuinen.

Het restaurant werkt met aandacht voor de keuze van ingrediënten. Zo wordt de focus gelegd op het inkopen van producten van hoge kwaliteit en waar mogelijk biologische oorsprong. Bij het opstellen van een nieuw menu wordt er gekeken naar de beschikbaarheid en het gebruik van seizoensgebonden producten. De seizoenen zijn door het weer wat door elkaar heen gegaan," merkt het team op, "maar we houden er wel rekening mee en gebruiken producten van de tijd."

Een andere manier waarop Fine Fleur duurzaamheid nastreeft, is door het gebruik van een Quooker-kraan. Het personeel drinkt uitsluitend nog gefilterd water uit deze kraan. Dit heeft het gebruik van plastic waterflesjes sterk verminderd, wat een positieve impact heeft op het milieu en de afvalberg aanzienlijk verkleint. Dit is een eenvoudige maar zeer effectieve stap richting duurzaamheid. 

Wat betreft voedselafval heeft Fine Fleur een aantal efficiënte strategieën geïmplementeerd. Restjes worden gebruikt voor personeelsmaaltijden of verwerkt in bouillon, en afval wordt gescheiden om recycling te vergemakkelijken. Dit minimaliseert niet alleen de hoeveelheid afval, maar zorgt er ook voor dat er zo weinig mogelijk voedsel verspild wordt.

Conclusie

Het team van Fine Fleur benadrukt dat duurzaamheid in een restaurantomgeving vaak neerkomt op het maken van weloverwogen keuzes. "Je moet wikken en wegen wat de mogelijkheden zijn in jouw situatie," zeggen ze. En zo telkens de juiste keuze te maken. Het restaurant bewijst dat het mogelijk is om fine dining en duurzaamheid hand in hand te laten gaan, zelfs in een stadsomgeving.