Een Quooker bespaart energie

Wie meerdere keren per dag kokend water nodig heeft, verbruikt met een Quooker niet meer energie dan met een waterkoker. Het geheim van ons lage energieverbruik zit onder het aanrecht. Dat leggen we even uit.

Dat zit zo. Om een gemiddeld huishouden op elk moment van de dag direct van kokend water te kunnen voorzien, houdt de Quooker 3 of 7 liter water op een temperatuur van 108°C. Dat gebeurt in een reservoir onder het aanrecht, dat vacuümgeïsoleerd is. Dat houdt in dat de lucht in het reservoir zo ijl wordt, dat de warmte nergens naartoe kan. Daardoor heeft een Quooker maar heel weinig energie (10 watt) nodig om het water in het reservoir boven het kookpunt te bewaren.

Ter vergelijking: een spaarlamp verbruikt 11 watt, een gemiddelde televisie drie keer zoveel. Een waterkoker heeft weliswaar geen ‘warmhoudkosten’, maar wie meerdere keren per dag kokend water nodig heeft, verbruikt met een Quooker waarschijnlijk minder energie dan met een waterkoker. Want in een waterkoker brengt u bijna altijd veel meer water aan de kook dan nodig is, terwijl u de hoeveelheden met een Quooker heel precies kunt afpassen.

Bespaarcheck

Wilt u weten hoeveel water en energie u kunt besparen en wat dit betekent voor uw portemonnee? Doe dan de bespaarcheck. Binnen een minuut ziet u wat uw huishouden verbruikt en met een Quooker kan uitsparen.

Dag keukenboiler, hallo Quooker

Met een Quooker COMBI(+) kunt u zelfs energie besparen. Deze reservoirs leveren niet alleen kokend water, maar ook warm water. Gebruik hem als keukenboiler en u hoeft nooit meer te wachten op warm water. We kunnen u een COMBI(+)-reservoir in de volgende situaties aanraden:

Wanneer u een keukenboiler heeft

Het COMBI-reservoir mengt koud leidingwater met kokend water uit de Quooker. Met een instelknop op het reservoir kunt u zelf de temperatuur tussen 40°C en 60°C instellen. Wanneer u het COMBI-reservoir leeg hebt getapt, duurt het 20 minuten om deze weer bij te warmen.

Wanneer uw CV-ketel zich op méér dan zes meter afstand van de kraan bevindt

Het warme water moet in dit geval een flinke afstand overbruggen voor het uw kraan bereikt. Het koude water dat zich nog in de leiding bevond, heeft u eerst moeten laten wegstromen. Met een Quooker COMBI+ zijn deze leidingverliezen verleden tijd. De koude voorloop wordt gemengd met kokend water uit de Quooker COMBI+. Zodra de leiding warm is, sluit het COMBI+-reservoir af en pakt de waterleiding het over. U bespaart zo niet alleen energie, maar ook geld, water en tijd.

Kosten

Wat dat voor de kosten betekent? Een Quooker COMBI(+) gebruikt door de bijna perfecte warmte-isolatie 50% minder energie om water op temperatuur te houden dan een normale keukenboiler. Om altijd kokend water bij de hand te hebben gebruikt de Quooker 87,6 kW per jaar. Dat komt neer op een stand-by verbruik van 6 cent per dag, € 1,86 per maand en € 21,90 per jaar. En gaat u op vakantie? Dan schakelt u het reservoir uit, om hem bij terugkomst weer aan te zetten.

Het totaal verbruik van een Quooker-reservoir wordt opgedeeld in een deel om het water warm te houden en een deel om koud water te verwarmen. Stel: een gemiddeld gezin van 3 personen gebruikt aan warm water in de keuken omgerekend circa 10L kokend water per dag. Dan gebruikt de Quooker om die hoeveelheid te verwarmen (423 kWu) en warm te houden (87,6 kWu) in totaal 511kWu per jaar.

Dit alles maakt van de Quooker de zuinigste warmwatervoorziening voor in de keuken. Het ultieme alternatief voor de gewone keukenboiler.

Vanaf september 2015 is een Europese regeling van kracht voor keukenboilers. In de categorie kleinere elektrische waterverhitters met voorraadvat voor in de keuken, zijn de Quooker COMBI en de Quooker COMBI+ de hoogst scorende keukenboilers, en hebben daarom Energielabel A gekregen.

De Quooker van

Als we warm water uit onze cv-ketel zouden halen, moet dat water eerst vijftien meter door ons huis afleggen, daarmee verliezen we heel veel warmte en water. Daarom gebruiken wij voor warm en kokend water onze Quooker COMBI.’