'

7 tips voor theezetters

Thee zit in de lift! Na de trend van koffiebarren en baristacursussen, verleggen we onze aandacht steeds meer van koffie naar thee. En dat is niet gek. Want thee is gezond, lekker en u kunt eindeloos nieuwe smaken blijven ontdekken. Wilt u nog meer uit uw theemomentjes halen? Neem dan deze 7 tips voor theezetters ter harte.

Gebruik gezuiverd water

Spa Blauw of het gefilterde water uit uw Quooker: het is allemaal goed om zoveel mogelijk smaak uit uw thee te krijgen. Heeft u een waterkoker? Let er dan op dat u het water waarmee u thee zet maar één keer kookt, en niet meerdere malen. Want door het koken maakt u de mineralen kapot, waardoor de thee minder intens zal smaken.

Verban het theezakje

Koop losse thee bij een goede theespeciaalzaak. Daar heeft u niet alleen veel keus uitveel verschillende soorten, de thee is ook van veel hogere kwaliteit dan de geprefabriceerde zakjes uit de supermarkt, waar soms ook nog eens onnatuurlijke dingen aan toegevoegd zijn om de smaak te ‘verbeteren’. Laat een paar kleine zakjes vol scheppen, neem nooit teveel in één keer. U kunt beter regelmatig langsgaan bij uw favoriete theezaak, dan dat u de thee te lang bewaart en het zijn smaak verliest.

Let op de temperatuur

Om goede thee te zetten, moet u altijd gekookt water gebruiken. Soms is het goed om het water na het koken even te laten afkoelen, om te voorkomen dat u de theeblaadjes verbrandt en er een bittere smaak in uw thee komt. Voor de juiste temperatuur bestaan geen strenge regels. Wel is het zo dat de ene theesoort beter tot zijn recht komt als hij wat korter en in minder heet water trekt, dan de andere soort. Bij groene thee houdt u een temperatuur aan tussen de 70 en 90 graden, terwijl een ‘zwarte thee’ gerust drie minuten mag trekken in water van 90 graden. Wat u ook doet, zorg wel dat het water altijd gekookt heeft, voor u de theeblaadjes erbij doet, om het kalkgehalte in het water te verlagen.

Voeg verse ingrediënten toe

Gember, honing, munt en citroen zijn beproefde middelen om een kop heet water om te toveren tot een lekkernij. Maar stop ook eens een kaneelstokje, een sliert verse rode peper, een tak rozemarijn, een sinaasappelschijf, stukjes rode biet, venkel of wortel, rozijntjes of een stengel rabarber bij uw kokende water. Staat feestelijk, smaakt verrassend!

Laat hem aan zijn trekken komen

Ook het aantal minuten dat de thee moet trekken, om de beste smaak te bereiken, varieert per theesoort. Ook maakt het uit of u een glas zet of meteen een hele pot. Wederom is uitproberen het devies. Om u een beetje houvast te geven: hoe groter het blad, hoe langer de thee moet trekken. Een kant-en-klaar theezakje uit de supermarkt is in een minuut klaar, losse thee heeft vaak wel drie tot vier minuten nodig. Witte thee kunt u zelfs rustig vijf of zes minuten laten trekken, en smaakt dan op zijn best. O ja, wist u dat u de thee het best vrij in uw glas kunt laten ronddwarrelen? Schep de blaadjes dus niet in een theezakje, als u tenminste voor de maximale smaaksensatie gaat.

Bewaar uw theebladeren niet te lang

Als uw thee te lang bewaart, gaat de smaak verloren. Koop daarom liever wat vaker kleine hoeveelheden dan in één keer enorme zakken. Bewaar het op een plek waar het zo min mogelijk met licht, vocht en warmte in aanraking komt. In een goed afsluitbaar potje kan zwarte thee één tot twee jaar goed blijven. Lichtere theeën verliezen sneller hun smaak. Witte thee bewaart u daarom beter niet langer dan een half jaar.

Maak ijsthee

Zet uw thee in de koelkast, voeg verse kruiden of wat fruit toe, plus enkele ijsblokjes en u heeft een feestelijk drankje om te serveren. Wist u dat u uw Quooker kunt gebruiken om zélf de heerlijkste zomerdrankjes te maken, op basis van thee? Theesommelier Kiona Malinka deelt haar tips.