Het is soms de zoete inval in het huishouden van Marlou en Thomas Vos en hun pubers Adriaan (19), Lidewij (17) en Esther (15). Ontbijten en avondeten doen ze samen, als gezin, plus wie er aanschuift. En dan komen de meest uiteenlopende onderwerpen voorbij.

Zomaar een donderdagochtend. Dochter Lidewij komt thuis van school, schenkt zichzelf een kop jasmijnthee in (door haar moeder gezet, met de Quooker), brengt verslag uit van het tentamen natuurkunde en moet zo dadelijk weer door naar de rijles. Even later is het zoon Adriaan die een springuur heeft en even zijn gezicht om de deur steekt. De jongste, Esther komt pas later uit school. Ook zij heeft een drukke agenda: boksen, bijbaantjes, vriendinnen. Of Marlou het hectisch vindt, met drie pubers in huis die aan alle kanten leven? ‘Ja, maar op een andere manier dan toen ze klein waren. Nu moet ik er veel meer zijn, zonder er te zijn, snap je? Het kopje thee aan het einde van de middag is nog belangrijker geworden, net als samen eten. Even elkaars verhaal horen.’



Hoe gaat dat hier, samen eten?
Marlou: ‘Omdat ik de laatste jaren parttime werk, ben ik degene die kookt. Ik vind het ontspannend om te doen en ik vind het heel leuk om nieuwe dingen uit te proberen. Ik kan nogal manies hebben. Dan ben ik wekenlang in de ban van Otto Lenghi of maak ik álles uit de Tajine. Vanuit het trappenhuis en de eerste verdieping kun je de keuken inkijken, dus ik word goed in de gaten gehouden. ‘Eten we alweer bonen?’ is het dan, haha. Voor de kinderen hoeft al dat geëxperimenteer niet zo. Als er vrienden komen eten, zeggen ze: ‘Mama, wil je alsjeblieft normaal koken?’ En dat doe ik dan. Ik hou bijvoorbeeld ook enorm van stamppot. Als we met zijn allen aan tafel zitten, barsten de discussies los. De meest uiteenlopende maatschappelijke onderwerpen komen voorbij. Het gaat er soms heftig aan toe, hoor!’



Wat is een favoriet gerecht in dit gezin?
Dochter Lidewij: ‘Macaroni met kaas.’
Marlou: ‘Zelf ben ik een visliefhebber. Lidewij is dol op het kookboek Home Made van Yvette van Boven. De jongste eet sinds een half jaar vegetarisch en wij doen mee, maar als ze een weekje weg is, eten we een week lang veel vlees. En op vrijdag is het bij ons altijd restjesdag. Meestal staat de tafel dan helemaal vol.’

Waarom hebben jullie een Quooker genomen?
Marlou: ‘Het leek me ontzettend handig, kokend water zo uit de kraan, en dat is het ook. Bovendien ben ik iemand die veel ruimte nodig heeft bij het koken, na afloop lijkt er vaak een bom ontploft. Met een Quooker kon ik ruimte op het aanrechtblad besparen. Voor we hem kochten hebben we wel het energieverbruik gecheckt, want duurzaamheid vinden we belangrijk.’



Wat doen jullie er allemaal mee?
Lidewij: ‘Lekker een eitje koken ’s ochtends. En thee maken, als er vriendinnen zijn. En Adriaan maakt er zijn noodles mee klaar, die hij bij de Chinese supermarkt haalt.'
Marlou: ‘Ja, voor het bereiden van eten is het natuurlijk ideaal. Couscous bijvoorbeeld is zó klaar. Wat ik van tevoren nooit had bedacht is dat het nogal scheelt in de afwas. Als je bijvoorbeeld een hele kip in stukken hebt gehakt, dan zit je met zo’n vieze snijplank en vieze messen. Onder de Quooker zijn ze zó schoon.’

Wordt er ook koffie gedronken?
Marlou: ‘Jazeker! Ik kan niet zonder. We hebben een automatische espressomachine staan, maar een handmatig gezet filterkoffietje nu en dan kan ik ook erg waarderen. Dat duurt wat langer, maar met een Quooker is het een fluitje van een cent. En drink ik een espresso uit de machine? Dan maak ik mijn kopje alvast warm met water uit de Quooker. Om vijf uur switch ik naar thee. Dan zit ik met een hele pot klaar, om nog even te horen hoe hun schooldag was voor ze weer uitvliegen.’