Kokend water en kleine kinderen, het blijft een spannende combinatie. Met een Quooker is het schier onmogelijk om een brandwond op te lopen, dankzij een zestal uitgekiende veiligheidsmaatregelen. Divisiemanager Esther van Dalen vindt het dé tip voor jonge ouders.

‘Kleine kinderen zijn voortdurend op ontdekkingstocht. Wij willen ze daarin vooral stimuleren, maar we zijn natuurlijk beducht op gevaren. De stopcontacten zijn afgeschermd, de tafels hebben ronde hoeken, de keukenkastjes zijn vergrendeld, op bedjes en boxen zitten veiligheidssluitingen én we hebben een Quooker.’



Esther van Dalen is al negen jaar werkzaam bij Kinderdagverblijf Dikkedeur. Een Quooker leek haar niet alleen handig voor de pedagogische medewerkers op de groepen – ‘Die moeten voor twaalf kindjes twee of drie keer per dag een flesje melk klaarmaken met water dat eerst gekookt heeft. En daarna evenveel speentjes steriliseren in kokend water.’ – maar vooral ook een goed idee voor de veiligheid. ‘Kleine kinderen en kokend water is linke soep. Ze zien een snoer bungelen, pakken het vast en voor je het weet trekken ze de waterkoker van het aanrecht. Natuurlijk zorg je als kinderopvang dat zoiets niet kan gebeuren, maar met een Quooker is het probleem überhaupt niet aan de orde. Die kan namelijk niet omvallen.’

Wat Esther zegt, kunnen we bij Quooker niet vaak genoeg benadrukken. Jaarlijks worden vele brandwonden veroorzaakt door ongelukken met waterkokers en pannen die op het vuur staan. Een Quooker staat vast op het aanrecht. Bovendien is de Quooker uitgerust met een aantal slimme veiligheidsmaatregelen, zoals de kindveilige druk-draai-bedieningsknop, het veiligheidslampje dat gaat branden als er kokend water getapt wordt en de geïsoleerde uitloop. Bovendien kun je de Quooker 270 tot 360 graden draaien en in hoogte verstellen, waarmee je eventuele spetters uit de buurt houdt. En stel dat je tóch een hand onder de kokendwaterstraal houdt? Dan zul je hem hebben teruggetrokken nog vóórdat je je echt brandt, omdat de straal uit druppeltjes bestaat en niet massief is.



Thuis had Esther al langer een Quooker. Haar kinderen, pubers inmiddels, waren nog jong toen ze hem kreeg. Nooit was ze bang dat ze per ongeluk kokend water over hun handjes zouden tappen. ‘Er komt echt niet zomaar kokend water uit. Je moet de bedieningsknop eerst omlaag drukken en dan draaien. Als je dat niet voordoet of uitlegt, lukt dat je kinderen echt niet. Ze kunnen zich ook niet branden aan de uitloop, want die is dubbelwandig en wordt dus niet heet. Een Quooker is dus júist heel veilig.’

Ze is niet de enige Quookerfan binnen het kinderdagverblijf. Ook haar collega-manager, Ingeborg Damman, en twee pedagogisch medewerkers, die dagelijks op een baby- en peutergroep staan, hebben er een thuis. En inmiddels zijn ook de andere medewerkers om. ‘In het begin moesten sommigen even wennen. Maar toen ze zagen hoe makkelijk het zou worden om een melkflesje klaar te maken of een speentje te steriliseren, waren ze snel overtuigd.’



Bij Dikkedeur staan gezond eten en duurzaamheid hoog in het vaandel. Elke dag krijgen de kinderen vers fruit in de ochtend, een versbereide warme maaltijd tussen de middag en snacken ze met gestoomde seizoensgroenten. ‘Voorheen bereidden we die in het stoomapparaat, maar nu we een Quooker hebben, kunnen we ze ook blancheren. Dat is een stuk sneller, en ook op die manier behoudt de groente zijn knapperigheid, smaak én vitaminen.’ De stukken groente worden samen op één bord gelegd, dat de tafel rond gaat. Ieder kindje mag een stukje groente afpakken om aan te knabbelen. ‘Dat vinden kinderen interessant. Wat pakt de ander? Neem ik hetzelfde of juist iets anders? Zelfs spruitjes gaan er goed in.’ Dikkedeur laat de kinderen smullen volgens de Rapley-methode: uit het vuistje. ‘Er wordt hier niks geplet Zoals ik al zei: kinderen willen ontdékken. Wij geven ze daarvoor alle ruimte en veiligheid.’